Adaptieve stralingspatronen in museumverlichting

Jeroen Cerpentier, doctoraatstudent in het laboratorium voor lichttechnologie aan de KU Leuven, presenteert op Future Lighting 2024 zijn onderzoek naar spatiaal adaptieve verlichting in musea. Deze innovatieve oplossing, waar veel interesse voor is, opent de deur naar tal van mogelijkheden voor de toekomst!

Jeroen’s onderzoek richt zich op adaptieve verlichtingssystemen die zich dynamisch aanpassen aan hun omgeving. “Momenteel werk ik aan de ontwikkeling van adaptieve stralingspatronen die worden afgestemd op beelden die een cameramodule detecteert. Deze camera herkent objecten in de ruimte en stuurt die informatie door naar de verlichtingsarmaturen, die vervolgens de optimale verlichting bieden op basis van de gedetecteerde positie van de objecten.”

Museumsetting
Voor zijn onderzoek heeft Jeroen bewust gekozen voor een museumsetting. “Musea vormen een redelijk gecontroleerde omgeving, wat het eenvoudiger maakt om een eerste versie van het systeem te ontwikkelen,” legt hij uit. “Verlichting in musea wordt vaak door experts tot in detail geëngineerd, maar tentoonstellingen veranderen regelmatig van opstelling, wat betekent dat de verlichting telkens aangepast moet worden. Ons systeem detecteert continu waar de kunstwerken zich bevinden en past het verlichtingspatroon automatisch aan wanneer ze verplaatst worden. Hierdoor is er minder nood aan een consultant of lighting engineer. Zodra de schilderijen zijn opgehangen en de verlichtingssystemen geïnstalleerd, kan de expositie direct van start gaan.”

Toepassing
Tijdens Future Lighting 2024 presenteert Jeroen een eerste prototype van zijn systeem, dat in het laboratorium is ontwikkeld. “We zullen via video’s laten zien hoe het systeem in de praktijk werkt,” zegt hij enthousiast. “Hoewel dit nog niet het finale systeem is dat we willen commercialiseren, biedt het al een glimp van de geavanceerde mogelijkheden. Het uiteindelijke doel is om een systeem te ontwikkelen dat meerdere kunstwerken tegelijk kan verlichten met een adaptieve lichtbron, gebaseerd op LED matrix technologie, die reeds aanwezig is in de koplampen van hedendaagse wagens. Deze technologie kan ook in andere omgevingen worden toegepast, zoals in theaters, waar meerdere personages automatisch verlicht kunnen worden zonder dat een lichttechnicus nodig is.”

Future Lighting 2024
Met zijn presentatie op Future Lighting hoopt Jeroen niet alleen zijn onderzoek aan een breed publiek te tonen, maar ook waardevolle feedback te krijgen. “We weten dat er interesse is in onze technologie, maar het is altijd goed om bevestiging te krijgen en mensen enthousiast te maken. Bovendien hopen we nieuwe samenwerkingen aan te gaan en ideeën te verzamelen voor toepassingen waar we zelf nog niet aan gedacht hebben.”