Future lighting in gesprek met Jan Oelen
Ingewikkelde woorden gebruikt hij niet, maar zijn verhaal is glashelder. Eigenaar Jan Oelen van Jumiko gaat op Future Lighting staan om de naamsbekendheid van zijn bedrijf te vergroten. In het noorden van het land is hij bekend als nichespeler in de energietransitie. Het is tijd om ook het zuiden van Nederland kennis te laten maken met zijn knowhow om ingewikkelde design armaturen geschikt te maken voor LED.
Wat doet Jumiko precies?
“Van oudsher zijn we met ons bedrijf een gerenommeerde speler in noodverlichting. Vijf jaar geleden hebben we een modulair concept ontwikkeld om bijvoorbeeld dure design armaturen om te bouwen naar LED. Eén van de partijen waarmee we daarvoor samenwerken is Osram. Dit concept willen we op Future Lighting onder de aandacht brengen. Het heeft rechtstreeks te maken met de energietransitie, tegelijkertijd zijn we circulair bezig. Retrofit als hergebruik is een vorm van circulariteit.”
Hoe zou je jezelf positioneren?
“We hebben ons altijd geprofileerd als technisch ondersteuner in Nood- en Ledverlichting. De laatste jaren leggen we daarin andere accenten. Ik geef een voorbeeld: klanten van ons kopen tweehonderd armaturen bij een bekende fabrikant in Europa. Mooi en duur. Ze willen noodverlichting integreren in deze armaturen. Als de reguliere verlichting uitvalt, gaat de noodverlichting in die armaturen branden. Daarvoor hebben we leuke dingen bedacht. Ik durf te zeggen dat we daarin uniek zijn.”
En vervolgens werd dus vijf jaar geleden de stap gezet naar retrofit?
“Er zijn in Nederland miljoenen TL-armaturen die vervangen moeten worden door LED-verlichting. Ook de eerste generatie ledverlichting is ondertussen aan vervanging toe. Je kunt ze eraf schroeven en nieuwe LED-armaturen daarvoor in de plaats hangen. Dat gaat je veel geld kosten, bovendien niet milieuvriendelijk, want je gooit goed bruikbare armaturen weg. Grote kans bovendien dat je de wand moet overschilderen want LED-armaturen zijn over het algemeen kleiner. Ook dat kost je als onderneming weer geld. Dat voorkom je allemaal door ze geschikt te maken voor LED.”
Hoe werkt het Jumiko-concept?
“Ik kan het heel simpel uitleggen. Stel, je hebt een bedrijfspand met veertig wandarmaturen met 50 Watt TL erin. Wij komen langs, schroeven één van die armaturen van de wand, nemen deze mee naar Emmen waar we gehuisvest zijn en maken een nieuw binnenwerk voor het armatuur waar de LED mooi inpast. Je hebt dezelfde lichtopbrengst en hetzelfde lichtbeeld en je hebt de levensduur van het armatuur met tien jaar verlengd.”
Ga je al die veertig wandarmaturen vervolgens zelf vervangen?
“Nee, dat doen we niet. Daarom zeg ik: we zijn technisch dienstverlener voor de installatiebranche. We werken met grote installateurs samen. Zij vervangen op locatie de binnenwerken in die armaturen.”
Waar ben je het meest trots op?
“Dat we samen met een klein team heel veel know how hebben opgebouwd met ons retrofit-concept. We hebben het onszelf allemaal aangeleerd en vervolgens geïnvesteerd in een modulair systeem om snel nieuwe binnenwerken te kunnen maken. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar we zijn wel niche speler geworden in deze markt. Alle reden voor ons om een volgende stap te zetten: groeien. Daarom staan we op Future Lighting en verwachten daar ook veel van.”