“Het effect van goed licht valt niet te overschatten”

Catherine Lootens van Groen Licht Vlaanderen

“Dit jaar is zeer uitdagend voor de lichtindustrie. Uit ecologische overwegingen heeft Europa besloten dat bepaalde lampen niet meer gefabriceerd mogen worden. Kwik is uit den boze. De T5 lamp gaat eruit. Het is aan lichtontwerpers en gebouwbeheerders om nu de juiste vervangingskeuzes te maken. Ik zou zeggen: ga niet voor de voordeligste oplossing, maar kies voor kwaliteit. Dit betekent in ieder geval circulair, vervangbaar en upgradeable.” 

Aan het woord is Catherine Lootens, cluster manager van Groen Licht Vlaanderen en als projectmedewerker verbonden aan KU Leuven – Gent. Groen Licht Vlaanderen is één van de contentpartners van het licht event Future Lighting dat dit jaar op 22 en 23 november wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem in Nederland. “Ik zeg er altijd bij dat de stad Gorinchem vanuit België uitstekend bereikbaar is.”

Volgens Catherine Lootens is er alle reden voor licht professionals uit Vlaanderen om het event te bezoeken. “Ik zie brede behoefte in de sector om kennis te delen. Bovendien staan we aan de vooravond van een aantal grote transities. We zitten midden in de led-transitie, de volgende dienen zich ook alweer aan: de circulaire transitie en de Artificial Intelligence en digitale transitie. Tegen de Vlaamse bedrijven zou ik willen zeggen: zorg dat je als standhouder op Future Lighting aanwezig bent. We willen professionals een brede kijk op de ontwikkelingen geven. Het event biedt standhouders de mogelijkheid in contact te komen met nieuwe klanten in België, maar ook in Nederland.” 

Onderzoekers van faam
Van meet af aan is Groen Licht Vlaanderen betrokken bij Future Lighting. Deze betrokkenheid komt volgens Catherine met name tot uitdrukking in het kennisprogramma. “Vanuit het Laboratorium voor Lichttechnologie van KU Leuven – Gent hebben we een aantal onderzoekers die wereldwijd faam genieten met onderzoek naar de kleurweergave-index en intelligente verlichting. Deze onderwerpen zullen ook terugkomen in het kennisprogramma op Future Lighting. Aansprekend voorbeeld vind ik integrative lighting, ook wel aangeduid als human centric lighting. Deze term gebruik ik overigens zo weinig mogelijk omdat het te veel marketingpraat is geworden.” 

“In dit kader doen we op KU Leuven onderzoek naar het effect van licht – en dat gaat veel verder dan alleen de kleur – op het welzijn van dementerenden. Dit onderzoek is belangrijk voor woonzorgcentra met deze groep mensen. Integrative lighting zorgt ervoor dat ze beter slapen, minder geagiteerd zijn en in staat zijn beter te functioneren. Maatschappelijk gezien is dit belangrijk onderzoek. Er komen steeds meer dementerende mensen in zorgcentra, terwijl er straks geen personeel meer is te vinden. Beter licht zorg in die zin ook voor minder werkdruk voor verzorgenden.”

Artificial intelligence
Ander voorbeeld waarmee Vlaams onderzoek actief is, is de inzet van artificial intelligence in licht. Dit biedt veel perspectieven voor de museale wereld. Catherine Lootens: “Stel je een expositie in een museum voor. Altijd werken tegen de deadline aan waarbij op de avond vóór de opening de lichtmensen moeten kijken of de schilderijen goed zijn uitgelicht. Trapje op, armatuur bijstellen, trapje af, kijken, trapje op om weer bij te stellen en trapje af om te kijken of het licht nu wel goed gericht is. Artificial intelligence regelt via het intelligente lichtsysteem direct de optimale verlichting op basis van een foto van het schilderij. In het contentprogramma op Future Lighting zullen we laten zien hoe dit werkt.”

Volgens Catherine Lootens biedt verlichting ook bijzondere kansen voor de retailsector. “Mooi voorbeeld vind ik tomaten die goed uitgelicht moeten zijn om er nog frisser en smakelijker uit te zien, je wilt ze evenwel uitlichten zonder dat het technisch gezien complex wordt. Ook hier komt intelligente verlichting om de hoek kijken. Het is inmiddels mogelijk vanuit één led-armatuur verschillende naast elkaar liggende producten stuk voor stuk optimaal uit te lichten. Ook hier zal AI een steeds belangrijkere rol gaan spelen.”

Er zijn heel veel redenen om Future Lighting te bezoeken, vertelt Catherine. “Standhouders kunnen laten zien wat hun rol in al die transities is, bezoekers op hun beurt – van interieurarchitecten tot lichtontwerpers – maken kennis met de nieuwste trends en innovaties. Er gebeurt zoveel dat er alle reden is voor de sector om elkaar te ontmoeten op één specifiek event.”

Het belang van goed licht is volgens Catherine van onschatbare waarde. “Verlichting is de vierde dimensie in een ruimte. Slecht licht maakt iets kapot, goed licht maakt van een ruimte of omgeving iets wonderbaarlijks. Future Lighting laat zien wat nu, maar vooral in de toekomst mogelijk is.”

Biografie

Catherine Lootens

Catherine Lootens

Catherine is cluster manager van Groen Licht Vlaanderen. De cluster wil als innovatie- en kenniscentrum de sector informeren en sensibiliseren rond de verlichtingstechnologie. Daarnaast is ze actief als adviseur aan de KU Leuven bij het laboratorium voor lichttechnologie.